För dig som är anställd

Ta reda på vad du kan göra för att din arbetsplats ska bli ett Schysst stall och vad du kan kräva av din arbetsgivare. Här hittar du även information om vart du kan vända dig om du behöver råd och stöd.

Tipsa din arbetsgivare om Schysst stall!

Tillsammans förändrar vi hästnäringen. Visa att du är för en nolltolerans mot sexuella trakasserier – uppmana din arbetsgivare att bli ett Schysst stall!

Om initiativet Schysst stall

På flera arbetsplatser inom hästnäringen förekommer en tuff jargong som kan leda till att sexuella trakasserier och kränkningar blir vardag. Därför behövs ökade kunskaper om vad sexuella trakasserier är och hur de kan uppstå. Schysst stall informerar om sexuella trakasserier, utbildar arbetsgivare om hur de kan motverkas och lär ut vad man kan göra om man själv blir utsatt.

Hur blir vi ett Schysst stall?

Tipsa din stallägare om att gå utbildningen för arbetsgivare! Efter avslutad utbildning har ditt stall fått verktyg för att arbeta aktivt med att förebygga sexuella trakasserier. Du och dina kollegor kan lära er mer genom att se och diskutera utbildningsfilmerna. Var uppmärksamma och säg ifrån om något känns fel! Då bidrar ni till att skapa en trygg och schysst arbetsmiljö. Blir stallet ett Schysst stall blir ni en viktig del i arbetet med att förändra jargonger och attityder inom hela hästnäringen.

Har du eller någon du känner blivit utsatt för sexuella trakasserier eller övergrepp?

Diskussionsfilmer

Filmerna tar upp olika situationer och dilemman som kan utspela sig i stallet. Filmerna bygger på exempel ur verkligheten. Se och reflektera, eller diskutera tillsammans med någon! Till varje film kommer frågor att utgå ifrån. Här finns även information om vilken hjälp som finns att få och vart man kan vända sig.

"Du får sova hos mig"

Diskussionsfrågor
Om detta händer
 1. Hur tror du att situationen känns för Sabine?
 2. Vilka fel gör Johan sig skyldig till, tycker du?
 3. Vad skulle du ha gjort om du var Sabines kollega och hon visade dig Johans sms?

"Bra jobbat, Linn!"

Diskussionsfrågor
Om detta händer
 1. Hur tror du att situationen känns för tjejen i filmen?
 2. Vad skulle du göra om du var hon?
 3. Mannens agerande kan räknas som sexuellt ofredande. Hur tycker du att arbetsgivaren ska agera om det här händer på din arbetsplats?

"Jag är orolig för Irene"

Diskussionsfrågor
Om detta händer
 1. Varför tror du att Irenes kollegor är osäkra på om de vågar prata med chefen eller facket?
 2. Vad skulle du göra om du var orolig för en kollega?
 3. Är det rätt att ”lägga sig i” om någon på jobbet verkar vara utsatt, eller är det bäst att låta personen hantera situationen själv? Varför?

"Det är inget att bry sig om!"

Diskussionsfrågor
Om detta händer
 1. Hur tror du att situationen känns för tjejen i filmen?
 2. Vilka fel gör Lasse sig skyldig till, tycker du?
 3. Varför tror du att kollegan förminskar händelsen?
Schysst stall-botten ger dig råd och tips om vart du kan vända dig om du blir utsatt.